Δεν υπάρχει Πλανήτης Β - Ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής τώρα
Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή, που απαιτεί συλλογική απάντηση. Πλησιάζουμε το σημείο χωρίς επιστροφή! Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει επικεφαλής των διεθνών προσπαθειών για να γίνει παγκόσμια ανάταξη στο ζήτημα του κλίματος και για να πετύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Να θέσουμε την Ελλάδα σε θέση πρωτοπορίας ως προς την κλιματική αλλαγή.
Πιστεύω ισχυρά ότι η κινητοποίηση για το κλίμα αφορά όλους τους ανθρώπους. Οι συνέπειες θα γίνουν αντιληπτές ιδιαίτερα από τη σημερινή νεολαία. Οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τις καθημερινές συνήθειες προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης. Θα πρωταγωνιστήσω στην προσέγγιση ότι η αλλαγή ξεκινάει από το σπίτι.
Υποστηρίζω το όραμα της ΕΕ για μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών αερίων. Αυτό είναι εφικτό από τεχνολογική, οικονομική, και κοινωνική σκοπιά, αλλά απαιτεί βαθείς μετασχηματισμούς σε όλα αυτά τα πεδία μέσα σε μια γενιά. Θα αγωνισθώ για να προκαλέσω την αναγκαία πολιτική σημασία προκειμένου να συμβεί αυτός ο μετασχηματισμός.
Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί κλειδί στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή. Η συγχώνευση του ενεργειακού τομέα με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί αισιοδοξία σε αυτό το πεδίο της διακυβέρνησης, όπως είναι η πρόοδος των νέων τεχνολογιών, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτινάξουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Η τεχνολογία είναι επίσης ζωτικής σημασίας στην προώθηση και συνέχιση της εκπαίδευσης σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η δράση μετρά περισσότερο από τα λόγια. Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη, όχι μόνον πρέπει να ηγηθούν προσφέροντας το παράδειγμα, αλλά και συμβάλλοντας εμπράκτως με τη χρηματοδότηση –δημόσια και ιδιωτική- προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που μόνες τους είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στο μέγεθος της πρόκλησης. Για να υποστηριχθούν αυτές οι προσπάθειες, πρέπει οι παγκόσμιοι οικονομικοί πόροι να εκτραπούν από επικινδύνους και όχι ωφέλιμους σκοπούς, όπως η συνεχιζόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία στο θέμα του κλίματος και διαμέσου της βοήθειας προς τις χώρες που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Μια θεσμική αναδιοργάνωση ομοσπονδιακού τύπου που αναθέτει σημαντική ευθύνη στην τοπική δράση και όχι μόνο στην κάθετη ιεραρχική διακυβέρνηση, μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε με τον κατάλληλο τρόπο την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Προτείνω την επεξεργασία ενός ρητώς ανεπτυγμένου και αναγνωρισμένου δικαιώματος στο περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο. Ένα τέτοιο δικαίωμα θα μπορούσε να πραγματωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω της ενδυνάμωσης και του εκδημοκρατισμού του ΟΗΕ και επίσης μέσω της αναγνώρισης ατομικών και όχι μόνον κρατικών δικαιωμάτων. Το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις στα θύματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά το πλαίσιο πρέπει να ενδυναμωθεί, ει δυνατόν με νομική δεσμευτικότητα. Επιπλέον και σχετικά με αυτό, το περιβάλλον πρέπει να αναγνωριστεί ως ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όχι μόνον τοπικώς, αλλά και παγκοσμίως. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΗΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και στη διακυβέρνηση της κλιματικής δικαιοσύνης.
Είναι αδύνατον οι Ευρωπαίοι πολίτες να τα καταφέρουμε σε αυτό που μας απειλεί προσωπικά; Γι’ αυτό χρειάζομαι την ισχυρή σου εντολή στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.