Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προτάσεις

Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση

Έφτασε η στιγμή για την εγκατάλειψη της μεθόδου των μικρών βημάτων και της πραγματοποίησης του ποιοτικού άλματος προς την ευρωπαϊκή πολιτική ένωση. Αυτή θα είναι μια μορφή ομοσπονδίας, μια ακόμη επιπλέον των σαράντα περίπου διαφορετικών ομοσπονδιακών μορφωμάτων που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα (μεταξύ 193 κρατών), μια μοναδική και πρωτοπορειακή στην ιστορία ένωση κρατών και πολιτών. Δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ ενιαίο κράτος, κατά το πρότυπο όσων γνωρίζουμε, ένα υπερ-κράτος των Βρυξελλών.
Μάθετε περισσότερα

Ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα. Η ισχύς των ευρωπαϊκών αξιών

Ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, αυτή είναι η κυρίως πρόκληση της δημοκρατίας. Αυτό είναι το κύριο πρόταγμα του φεντεραλισμού, της ευρωπαϊκής ιδέας, της ειρηνικής συμβίωσης εν ελευθερία, με αμοιβαίο σεβασμό στα συμφέροντα και τις απόψεις των άλλων, σε όλες τις εθνικές και συλλογικές ταυτότητες.
Μάθετε περισσότερα

Μια νέα μεγάλη Ελλάδα, σε μια νέα μεγάλη Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή πολιτική ένωση, μια αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή πολιτική για την οικογένεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της ευρωπαϊκής φύσης υπό την ευρωπαϊκή ηγεσία, ο γάμος της ψηφιακής εποχής και της επιστήμης με τη δημοκρατία και την απασχόληση, η δημοκρατία από κάτω προς τα πάνω και η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, προσφέρουν το ευρύτερο έδαφος για τη βαθειά ανασύνταξη και ευδοκίμηση του ελληνισμού και της ελληνικότητας.
Μάθετε περισσότερα

Δεν υπάρχει Πλανήτης Β - Ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής τώρα

Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή, που απαιτεί συλλογική απάντηση. Πλησιάζουμε το σημείο χωρίς επιστροφή! Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει επικεφαλής των διεθνών προσπαθειών για να γίνει παγκόσμια ανάταξη στο ζήτημα του κλίματος και για να πετύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Να θέσουμε την Ελλάδα σε θέση πρωτοπορίας ως προς την κλιματική αλλαγή.  
Μάθετε περισσότερα

Εθελοντισμός - Δημοκρατία από κάτω προς τα πάνω

Γράφει στα απομνημονεύματα του ο Ηπειρώτης ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης προσπαθούσε να τον πείσει να κατέβει στην πολιτική για να υπηρετήσει τη χώρα: “Αλλ’ εγώ τω αντέταξα ότι δια να κάμω τι επί του προκειμένου, αν ποτέ παρουσιασθεί ανάγκη, δεν είναι χρεία να είμαι εν ενεργεία πολιτευόμενος. Εις τούτο μοι απάντησε αυτολεξεί: Απατάσθε. Εν Ελλάδι χωρίς να πολιτεύηται τις ουδέν δύναται να πράξει, με όσην και να έχη καλήν θέλησιν. Αν ούτως έχη το πράγμα, τω απεκρίθην, τόσω το χειρότερον δια την Ελλάδα”.
Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή πολιτική για την οικογένεια

Το 2016, το 3,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 244 εκατομύρια άνθρωποι ζούσαν εκτός της χώρας όπου γεννήθηκαν. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων κατοίκων που ζουν εκτός της χώρας όπου γεννήθηκαν είναι 8,5%, δηλαδή 57 εκ. Από αυτά τα 20εκ. γεννήθηκαν σε άλλη χώρα της ΕΕ και τα 37εκ. σε χώρα εκτός ΕΕ. Ο παγκόσμιος πληθυσμός από 7,3 δις σήμερα υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 10δις το 2055 και κατόπιν επιβράδυνσης να φθάσει τα 11δις το 2100.
Μάθετε περισσότερα